Att göra Affär är en sak, att göra Offentlig affär en annan. Dags för samling kring det runda bordet.
Erfarenheten har lärt mig att affärer är en sak och offentliga affärer är något annat. Fler parter och intressenter, ofta med olika behov och önskemål, ställer ofta högre krav på delaktighet och förståelse än i den normala affären. Lägg till detta lagar, regler och politiska inspel så har vi en mer komplex situation än i normala affärsförhållanden - Förhållanden som kräver lite andra angreppssätt.
Innan jag kom till SKL Kommentus arbetade jag länge med inköpsfrågor inom FN. En erfarenhet jag har är att "inköpet" måste ta sig till bordet och aktivt delta i utvärderingsdiskussionen, samt att utvärdering kräver att det finns något att utvärdera mot.
I Indien där jag arbetade under fem år samlades vi ofta runt borden tillsammans med representanter från myndigheter, verksamheter, akademi, program och leverantörer – alla med målet att ta fram den eller de bästa lösningarna och utvärdera pågående projekt. En positivt bidragande faktor till att vi kunde ta oss dit var skapandet av Millenniemålen. Här fanns målen som alla kunde samlas kring för att konstruktivt diskutera fram lösningar som under tiden kunde upphandlas, utvärderas, utvecklas och upphandlas igen. Idag kan FN redovisa fantastiska resultat för i stort sett alla de mål som sattes. En måluppfyllelse som kanske inte uppmärksammats efter förtjänst.
Jag tror att som upphandlande myndighet måste man bli bättre på att ställa sig frågan: Vad vill vi få ut av vår investering och hur utvärderar vi det? Diskutera med olika intressenter vilka metoder, produkter och/eller tjänster som kan användas för att nå det önskvärda resultatet. För att sedan upphandla inte bara en utan kanske flera av de tänkta lösningarna.
Upphandling – Utvärdering – Utveckling.
Vi som inköpscentral tillsammans med våra upphandlande myndigheter måste sätta tydliga, längre, mer övergripande och modigare mål – på alla nivåer. Det är först när vi sitter vid samma bord – myndigheter, leverantörer, forskare och innovatörer – som vi kan utvärdera resultaten av befintliga affärer och i detta finna utgångspunkterna för nästa utveckling och upphandling. Målsättning och Utvärdering utifrån gemensamma värderingar.
Därför tror jag att en av de viktigaste rollerna för oss som inköpscentral är att agera som en nod, en sammanhållande länk. Länken till marknaden som tidigt kopplar ihop verksamhetsbehov med leverantörernas möjligheter att erbjuda innovation och effektivitet. Tillsammans kommer vi tidigare till affär och kan snabbare tillfredsställa och möta behov.
Fossilfritt 2030 är en bra startpunkt, ett modigt mål! Låt oss som kung Arthur rycka svärdet ur den gotländska sandstenen och samlas kring det runda bordet under sommarens Almedalsvecka.
Vi ses!
Kommentarer (0)
Skriv en kommentar