Köp konsulter för deras kompetens, inte bara på priset
Landets kommuner tar inte till fullo vara på IT-konsulternas kompetens.
– Vi kan mer än att leverera timmar. De stora vinsterna finns i att beställa lösningar och hela team, säger Niklas Flyborg, VD för konsultbolaget Cybercom.
SKL Kommentus arbetar med en ny upphandling av IT-konsulter enligt ramavtal. Det gällande avtalet har bland att fått kritik från leverantörshåll för att vara för fokuserat på timpriser.
Det finns generella problem med ramavtal baserade på timpriser. Dels att anbudsgivare med smart offertgivning, t ex konsulter för en krona timmen, får bättre placering i utvärderingen. Dels att låsta priser gör det svårt att erbjuda rätt kompetens över en hel konjunkturcykel.
– Genom att upphandla lösningar och team istället för timmar kommer man runt dessa problem, anser Niklas. Han ser också att kommuner och landsting tjänar på att köpa lösningar istället för att använda konsulter som bemanning. Bland fördelarna märks att leverantören får ett tydligare ansvar för resultatet. Vidare kan IT-konsulten satsa mer på utveckling och i högre grad dra nytta av tidigare erfarenheter.
– Ramavtalet borde inte handla om timpriser utom om tjänsternas innehåll. Priserna kommer in vid den förnyade konkurrensutsättningen, säger Niklas.
Samma uppfattning har Bo Rosander, VD för Frontit;
– Upphandlande myndigheter måste bli duktigare på att köpa på kvalitet. Det sker i högre utsträckning på den privata sidan. Där handlar det mer om vilka värden man får för pengarna, säger han.
Hur det ska gå till, har han inget omedelbart svar på. Det är en svår fråga där ramavtalet kan vara en väg att hitta formerna som kommer många upphandlare till del.
– Kanske ska man se ramavtalet som en första kvalitetsstämpel och att man under gång sållar fram de leverantörer som passar kommuner och landsting, säger Bo.
Frontit vill själva bli upphandlade med en specifikation av vad konsulten förväntas leverera. Under avtalstiden görs kvalitetsenkäter för att säkerställa att kraven i avtalet uppfylls.
Vissa offentliga upphandlingar av IT-konsulter sker redan idag med kvalitetsparametrar, i andra duckar man eftersom frågan är så pass komplex. Vilket betyder att ett nationellt ramavtal med kvalitetsfokus kan ge enskilda kommuner och landsting verktyg och råg i ryggen.
Samma uppfattning har Fredrik Arbman, VD för Kentor. Han pekar på skillnaden mellan bemanningsföretag och IT-konsulter. I det första fallet handlar det om att fylla luckor i den egna organisationen, i det andra att tillföra kompetens utöver vad man själv har.
– Ramavtalet borde inriktas på den utökade kompetens som kommuner och landsting får tillgång till, inte bara priset per timme, säger han.
Kommentarer (0)
Skriv en kommentar